golden retriever pups - Marieke van der Burgt.jpg

Puppytest voor fokkers

Het gedrag dat een pup vertoont, wordt bepaald door enerzijds zijn erfelijk bepaalde aanleg en anderzijds de mate waarin hij is ingeprent c.q. gesocialiseerd, kortom de mate waarin hij te maken heeft gehad met verschillende wezens, zaken en situaties. Er zijn om deze reden ook geen geschikte en ongeschikte pups. De combinatie baas en hond is uiteindelijk beslissend voor het succes. Vele pups hebben hun weg gevonden naar een nieuw baasje middels zo’n test.

Het nut van puppytesten is al lang bewezen en kan waardevolle aanvulling zijn op de visie van de fokkers. Ervaren fokkers hebben zelf vaak al een idee over het gedrag van hun pups. Zij hebben immers al 7 weken lang de pups kunnen zien opgroeien. Bij de uitslag van een puppytest kan dat worden bevestigd of kan de uitslag juist vanuit een andere visie worden geïnterpreteerd. Om deze reden laten steeds meer fokkers hun nestje testen voordat ze besluiten welke pup naar welke eigenaar gaat.

 

Tip: een kruising tussen twee rassen vertoont vaak het gedrag van de hond waar hij of zij het meest op lijkt.

Een pup is één van de snelst groeiende zoogdieren ter wereld! Na ongeveer vier weken is hij vier keer zo zwaar als toen hij geboren werd. Logisch dus dat een pup speciale voeding nodig heeft.